keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Mitä hemmetin peliä?

Lapinkoirien terveys. Äsken lueskelin KoiraNetistä suomenlapinkoirien terveystuloksia ja varsinkin lonkkatulokset kiinnosti, tältä näytti viimeisen 10 vuoden ajalta:
A-lonkkia yli 1015
B-lonkkia 829
C-lonkkia 613
D-lonkkia 183
E-lonkkia 7
Varsinkin kaksi viimeistä tulosta järkytti minut. Kyllä tiedän, että suomenlapinkoiria on rekistöröity kennelliittoon 22 tuhatta, mutta siitä huolimatta. Kuka haluaisi E/E-lonkkaisen koiran? eikai terveissä alkukantaisissa suomenlapinkoirissakin mennä siihen, että rodunmukaisuus ensin, sitten vasta koiran terveys. Mikä on tärkeämpi kuin koiran terveys? sekö, että koira saa serttejä ja bis-sijoituksia? niinkö.. minä ainakin mieluummin omistan koiran mukavana perheenjäsenenä ja kaverina kuin kehäravaajana..

No jos jotain Joiku-kuulumisia pistäisin. Niin Joikulle kuuluu oikein hyvää :D ollaan sillointällöin otettu jotain liikkeitä, mutta pitäisi varmaan useamminkin, koska seuraaminen ainakin tällä hetkellä menee surkeasti ja kun joku ihminen suunnitteli, että päästäisiin tänä vuonna jo tokokisoihin... tosin jos ei tokoa niin näyttelyihin ollaan menossa ainakin Turkuun lapinkoirien erikoisnäyttelyyn sekä Lahden KV-näyttelyyn. Muu on vielä ihan auki.
Joiku on oppinut muuten kulkemaan todella nätisti lenkkejä ilman hihnaa. Tehdään nykyään useastikkin metsälenkkejä, että Joiku on koko lenkin irti ja nätisti tottelee jos käsken odottamaan tai istahtamaan ennen tien ylitystä. Kyllä tosta kakarasta voi olla niin ylpeä :) <3

2 kommenttia:

Juulia kirjoitti...

Tohon lonkka-asiaan... En tunne lappareita rotuna (käsittääkseni melko perusterveitä kuitenkin), mutta tiesitkö, että myöskin sukuun jossa kaikilla koirilla on a- lonkat voi syntyä esimerkiksi d- tai e- lonkkaisia? Mä en ymmärrä. Eihän sulla ole tilastojen perusteella varaa sanoa, että nämä kasvattajat eivät ole miettineet terveyttä yhdistelmää miettiessään. En kiellä etteikö jossain tapauksissa näin voisi ollakin, mutta todellakin kasvuhäiriöitä voi olla, vaikka suku olisi miten terve ja vaikka kasvattaja miten ajattelisi koiran parasta.

Sitä paitsi "rodunmukaisuus" käsite käsittää ulkonäön lisäksi mms. juuri luonteen ja terveyden.

Mua ainakin loukkasi hirveästi osa lauseistasi. Oman koirani lonkat tulee todennäköisesti takaisin d:nä, enkä ole voinut vaikuttaa asiaan mitenkään, eikä myöskään kasvattaja olisi asiaa osannut arvata. Ja sekö, että koiran lonkat ovat synnynnäisesti huonot, tekee minusta/kasvattajasta pelkästään kehäravaajan haluan, ja että koiran sertit ja bis-sijoitukset olisivat tärkeintä?

Sori nyt vaan, mutta kannattaisi vähän miettiä mitä kirjoittaa. Kyllä tollaisia asioita (että ajatellaan enemmän koiran ulkonäön liioiteltua ominaisuuksia kun terveyttä) kannattaisi lähteä hakemaan joltain muulta pohjalta kun lonkkatilastoista.

Juulia kirjoitti...

Ja jos pointtisi oli se että huonolonkkaisia yksilöitä käytetään jalostukseen ja sitä kautta saadaan sairaita jälkeläisiä, niin koiran vanhemmat ovat a-lonkkaisia ja sen kaikkien sisarusten lonkat ovat yhtä lukuun ottamatta a:t, ja tällä yhdelläkin ne ovat b:t.